واتر استاپ بتن یا نوار آب بند بتن

  • 14 آذر 1397
  •    
  • نویسنده: نویسنده طراحان سازه
واتر استاپ بتن یا نوار آب بند بتن

واتر استاپ به منظور بند آوردن یا ایجاد مهارهایی برای متوقف کردن آب در حال ریزش بسته می‌شود. پروفیل‌های میله‌دار یا دمبلی شکل عملکرد آب بند را به حداکثر می‌رسد. پروفیل‌های دارنده "حباب" در  وسط بهترین انتخاب برای مفصل‌های با حرکت‌های بالا هستند.

واتر استاپ را می‌توان به عنوان بخشی از مواد منعطف ضدآب تعریف کرد که در مفصل‌های بتنی قرار داده می‌شود تا از عبور آب جلوگیری کند.

هنگام انتخاب واتر استاپ عامل‌های متعددی چون نوع و حرکت مفصل، فشار هیدرواستاتیک و قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی باید در نظر گرفته شود.  توصیه می‌کنیم برای اطمینان از عملکرد صحیح واتر استاپ به مشخصات زیر توجه کنید:

نوع سازه

ضروریات مهار مواد شیمایی

ضروریات ارتفاع فشاری

انواع مفصل

ضروریات حرکت مفصل

انواع


مزایا استفاده از واتر استاپ :

۱-ایجاد درگیری مناسب به بتن پس از گیرش

۲-نصب ساده و آسان بوسیله گیره های مخصوص

۳-متنوع در سایز و جهت مصرف در انواع درز های ثابت و متحرک

۴-مقاومت کششی مطلوب در هنگام جابجایی درز

۵-مقاومت شیمیایی مناسب در مقابل عوامل مخرب و خورنده

۶-اتصال به یکدیگر بوسیله دستگاه جوش مخصوص

۷-مقاوم در برابر فشارهای هیدرواستاتیکی

 

واتراستاپ های از منظر نوع سیستم عملکردی آب بندی به دو نوع تقسیم می گردد :

۱-واتراستاپ های پی وی سی ( یا لاستیکی )

۲- واتراستاپ های منبسط شونده ( بنتونیتی و لاستیکی.


۱-واتر استاپ  PVC :


عملکرد واتراستاپ های  بر مبنای ایجاد دیوار و سد آب بند در مسیر عبودر آب با طول مسیر عبور آب حداکثر می باشد. لذا در سیستم های منبسط شونده عملکرد آب بندی بر مبنای افزایش حجم واتراستاپ در درز و ممانعت از عبور آب می باشد.

واتراستاپ های پی وی سی از منظر شکل نیز به دو نوع حفره دار ( ویژه درز های انبساطی ) و واتراستاپ های تحت ( ویژه درزهای اجرایی ) تقسیم می شوند. 

واتراستاپ ها همچنین از منظر محل نصب به دو نوع سطحی ( کف خواب ) و واتراستاپ دیواری ( محل قرار گیری در مرکز دیوار ) تقسیم می شوند.


واتراستاپ ها همچنین از منظر عرض به ابعاد مختلفی از جمله ۱۵، ۱۷، ۱۹، ۲۴، ۳۰ سانتیمتری تقسیم می شوندو همچنین واتراستاپ ها از منظر ضخامت به ۴، ۶ و ۱۰ میلیمتر تولید و استفاده می شوند، میزان عرض و ضخامت واتراستاپ مرتبط با محل مصرف و فشار آب  می باشد.

 

۲-واتر استاپ منبسط شونده :


نواری از جنس بنتونیت سدیم  می باشد که جهت درزبندی درزهای سرد و اجرایی به عنوان جایگزین واتراستاپ ها ی و یا در جاهایی که امکان نصب انواع دیگر درزبند ها وجود ندارد مانند دور لوله ها، درزهای اجرایی غیر قابل پیش بینی و یا جاهایی که ضخامت بتن کم می باشد  طراحی شده است. واتراستاپ بنتونیتی، واتراستاپی منبسط شونده است که بعد از تماس رطوبت به آن به مقدار ابعادی زیادی (۴۰۰%) متورم می گردد   .

 واتراستاپ های منبسط شونده صرفا برای درزهای اجرایی مناسب بوده ولی واتراستاپ های پی وی سی برای دو نوع درز اجرایی و انبساطی می توانند مورد استفاده قرار گیرند.

از جمله محاسن استفاده از واتراستاپ های منبسط شونده در درزهای اجرایی نسبت به واتراستاپ های پی وی سی می توان به سهولت نصب، سرعت نصب، دقت در عملکرد، ممانعت از از ورود آب پیش از تماس با آرماتور، نصب سهل و غیر تخصصی و... می باشد. واتراستاپ های بنتوینتی منبسط شونده نسبت به واتراستاپ های پی وی سی دارای ابعاد بسیار کوچک تری می باشند.

 

مواد کاربرد واتراستاپ های بتن :

آب بندی درزهای اجرایی در زیر زمین های دارای تراز بالای آب زیرزمینی

آب بندی درزهای اجرایی و انبساطی در استخرها، مخازن آب و فاضلاب

آب بندی درزهای اجرایی در تونلها، سد ها و لاینگهای انتقال آب

آب بندی درزهای انبساطی و اجرایی در سازه های بتنی پیش ساخته

آب بندی درزهای اجرایی و انبساطی در منهول ها و مخازن پساب

آب بندی سازه های بتنی صنعتی مانند کولینگ تاورها، کلاریفایرها و...

آب بندی درز اجرایی فی مابین قطعات فلزی و پلی اتیلن وارده به بتن

 

واتر استاپ بتن یا نوار آب بند بتن
5 از 2 رای