استفاده از تجهیزاتی مانند اسپلیت ها، داکت اسپلیت ها، چیلرها، مینی چیلر ها و… تهویه مطبوع محیط را فراهم میکنند. اما این تجهیزات تنها تولید کننده ی سرمایش میباشند. به جهت انتقال برودت به محیط می بایست یک واسط انتقال حرارت این وظیفه را برعهده داشته باشد، که در کنوکتورهای حرارتی مانند فن کویل ها این انتقال توسط آب صورت می گیرد، به این صورت که آب در اواپراتور، برودت را جذب نموده و سرما را به فن کویل ها انتقال می دهد و فن کویل ها نیز این سرما را به هوای محیط منتقل می کنند. در سیستم هایی مثل داکت اسپیلت، هواساز و پکیج های سقفی هوای خنک شده می بایست به محیط فرستاده شود و این کار توسط کانال ها صورت می پذیرد.
انواع سطح مقطع کانال کولر :
۱-گرد
۲-چهارگوش
۱- گرد :
همانطور که از نام این کانال کولر ها مشخص است شکل ظاهری آن ها به صورت دایره است. راندمان این نوع کانال ها نسبت به کانال های چهارگوش بیشتر است. مزایای زیادی که کانال های گرد نسبت به کانال های چهار گوش دارند باعث افزایش روز افزون استفاده از این کانال ها شده است.
کاربرد این کانال کولر ها در مکان هایی با فضای زیاد مانند کارخانه ها یا سوله های ورزشی مورد استفاده قرار می گیرند.
مزایای کانال کولر گرد :
۱-وزن و حجم کم
۲-سرعت انتقال هوای بالا
۳-ظاهر زیبا و مستحکم
۴-کاهش صدا
معایب گرد :
۱-هزینه ی نگهداری بالا
۲-سرعت اجرای نسبتآ پایین
۳-تعمیرات سخت
۲-کانال کولر چهارگوش :
این کانال ها اولین نسل کانال ها به حساب می آیند و همانطور که از نام این کانال ها مشخص است شکل ظاهری آن ها به صورت چهار گوش می باشد.
مزایای چهارگوش:
۱-عدم نیاز به تجهیزات گران قیمت
۲-قیمت پایین و ارزان
۳-طراحی آسان و سریع
۴-سرعت اجرای بالا
معایب چهار گوش:
۱-اشغال زیاد فضا
۲-وزن و حجم بالا
۳-انباشته شدن گرد و غبار داخل کانال به دلیل عدم یونیفورم بودن جبهه ی هوا
۴-آلودگی صوتی زیاد هنگام بهره برداری
بررسی انواع کانال کولر از نظر جنس :
۱-کانال کولر فلکسی :
کانال های کولر لوله فلکسی (لوله خرطومی) بیشتر در مکان هایی مورد استفاده قرار می گیرند که به واسطه ی محدودیت فضا یا عدم ارتفاع یکسان امکان نصب کانال های چهارگوش وجود نداشته باشد. این کانال کولر ها در انواع عایق حرارتی (عایق پشم شیشه)، برزنتی، ساده (آلومینیوم) و کمبی با روکش تولید می شوند.
مزایای کانال های فلکسی :
۱-سرعت بالا در نصب و اجرا
۲-مناسب ترین کانال کولر جهت استفاده در داکت اسپلیت
۳-عدم نیاز به بست و آویز زیاد در نصب
۴-صدا و لرزش کم در زمان بهره برداری
۶-از نظر اقتصادی مقرون به صرفه می باشد
۷-سبک و انعطاف پذیر
۸-قابلیت نصب در زوایای مختلف
کاربرد استفاده ازکانال کولر فلکسی:
۱–کانال های فلکسی ساده در سیستم های تهویه مطبوع و داکت اسپلیت ها مورد استقاده قرار می گیرند
۲– کانال های فلکسی با پوشش پی وی سی در مکان هایی استفاده می شوند که احتمال آسیب رساندن به کانال به واسطه ی فعالیت خاص وجود دارد و می بایست کانال کولر همواره بررسی شود.
۳–کانال های فلکسی برزنتی در سیستم های تخلیه هوا که نیاز به انتقال هوای گرم و گاز دارند مورد استفاده قرار می گیرند
۲-کانال کولر گالوانیزه :
این کانال کولر ها جزو اولین نسل کانال ها هستند که هنگام تولید و نصب از روش های سنتی پیروی می کنند در نتیجه دارای مشکلات زیادی می باشند. این کانال کولر ها در انواع چهارگوش و گرد (فلنجی) قابل تولید می شوند.
همانطور که می دانیم یکی از موارد استفاده از کانال ها در انتقال تهویه و برودت می باشد. از آنجا که هوای تهویه شده معمولا دمای پایین تری نسبت به نقطه شبنم محیط دارد و رسانایی حرارتی گالوانیزه نیز بالاست، می بایست سطح کانال کولر جهت جلوگیری از میعان بخار آب کاملا عایق شود.
یکی از ایرادات اصلی این کانال ها این است که جهت عایق کردن این کانال کولر ها از پشم سنگ یا پشم شیشه استفاده می شود که با وجود منافذ موجود در کانال ها از طریق هوا وارد محیط شده و باعث مشکلات تنفسی و پوستی برای افراد خواهد شد.
معایب کانال کولر گالوانیزه :
۱-وزن بسیار سنگین
۲-نیاز به بست و آویز زیاد جهت نصب
۳-سرعت نصب پایین
۴-هدر رفت زیاد انرژی به واسطه ی درزهای زیاد
۵-زنگ زدگی و عمر پایین
۳-کانال کولر پیش عایق :
دسته ی کانال کولر های چهارگوش قرار می گیرند، از فوم پلی اورتان به ضخامت یک تا سه سانتی متر و ورق آلومینیومی در اطراف آن تشکیل شده اند. وجود فوم باعث عایق شدن و وجود آلومینیوم باعث بالا رفتن استحکام و محافظت از عایق می شود.
البته انواع جدیدی از کانال کولر های پیش عایق امروز در بازار به چشم می خورد که از عایق هایی مانند پشم شیشه ی فشرده به همراه دو لایه ورق آلومینیوم با ضخامت های متفاوت تشکیل شده اند، این کانال ها نیز همه ی مزایای کانال پیش عایق پلی اورتان را دارند که البته به دلیل جدید بودن در خصوص معایب احتمالی آنها اطلاع دقیقی در دست نیست.
مزایای کانال کولر های پیش عایق :
۱-سبک بودن کانال
۲-سرعت اجرای بالا
۴-ضد قارچ و باکتری
۵-عدم پوسیدگی و زنگ زدگی در دراز مدت
۴-کانال کولر پارچه ای یا برزنت
این کانال ها از الیاف خاص با جدیدترین تکنولوژی روز دنیا جهت انتقال و توزیع هوا ساخته شده اند و با توجه به مزایای بیشماری که دارند استفاده از آنها روز به روز در حال افزایش است. از این کانال ها می توان در ساختمان های مختلف مثل سوله ها، استخر ها، فضا های ورزشی، سالن های تولیدی انبارها، سرد خانه ها ،رستوران ها، فروشگاه ها و فضا های عمومی و اداری، آزمایشگاه ها و اتاق های تمیز و… استفاده کرد.
مزایای کانال کولر های پارچه ای :
۱-عدم نیاز به دریچه ی فلزی
۲- صدای کمتر نسبت به کانال های فلزی
۳-تنوع رنگ بندی و امکان چاپ لوگو روی کانال کولر
۴-هزینه ی حمل کم به دلیل وزن کم و انعطاف پذیری بالا
۵-اشغال فضای کمتر نسبت به کانال فلزی
۶-کاهش زمان تولید و نصب
۷-ضد حریق
۸-حذف سقف کاذب
۹-کاهش مصرف انرژی هواساز
۵-کانال کولر پلاستیکی :
بسیاری از ویژگی های این کانال ها با کانال کولر های پارچه ای مشترک هستند و تنها تفاوت این کانال به جنس آن که پلاستیک است بر می گردد.
مزایای کانال کولر پلاستیکی :
۱-وزن کم
۲-ضد باکتری و قارچ
۳- تنوع رنگ بندی
۴-قیمت ارزانتر نسبت به کانال کولر های گالوانیزه
۵-سرعت نصب بالا
۶-کاهش صدا چه در زمان نصب چه در زمان کار
۷- عایق حرارتی بالا
۶-کانال کولر جوشی :
این کانال کولر ها جهت تخلیه هوای خیلی گرم مانند موتورخانه ها یا هود های صنعتی مورد استفاده قرار می گیرند. جنس این کانال ها از ورق آهنی (ورق سیاه) می باشد. سختی و هزینه ی بالای اجرا ایراد اصلی کانال هایی از این نوع می باشد. این کانال ها به دلیل سایز بالای لوله ها و یا ابعاد کانال، وزن بالایی داشته و هزینه های بالایی را به کارفرما تحمیل می کند. اجرای این نوع کانال مهارت خاصی را می طلبد و اجرا و عایق بندی نامناسب عمر این نوع کانال را به شدت کاهش میدهد.
کاربرد این نوع از کانال در صنعت به دلیل دارا بودن برخی استانداردها هنوز پابرجاست.