بلوک سبک AAC محصولی قابل بازیافت و غیر سمی میباشد که وجود سلولهای هوا در این بلوکها آنها را سبک وزن میسازد . بلوک به نوعی از بتن سبک متخلخل گفته میشود که در ساختمان سازی به کار میرود. بلوکAAC با نام اصلی بتن هوادار اتوکلاو شده از بتنهای قدیمیNAAC اتوکلاو نشده یا بتن متمایز میشوند .
هر دو بلوک نام برده شده، بلوک متخلخل سبک هستند که در ساختمان سازی به کار میروند و ویژگیهای مشابهی نیز دارند. بلوکNAAC به بلوکی گفته میشود که به روشهای گازی ساخته نشده است. بلوکبه روش گازی پخته میشود و پف میکند. بعد از این مرحله بلوک را میبرند و به قطعات مورد نظر در دمای بالای ۲۰۰ درجه سانتی گراد استفاده میکنند. وزن مخصوص بلوکAAC از بلوکNAAC کمتر است و به همین دلیل مقاومت بیشتری داردبلوکAAC ویژگیهای زیادی دارد که کار ساختمان سازی را آسان، سریع و ایمن میکند. به علاوه این که ساختمانهایی که با بلوک AAC ساخته شده اند، مقاومت بیشتر و اتلاف انرژی بسیار کمتری دارند .
بلوکAAC بلوکهای بزرگی دارد. برای چیدن بلوکهای بلوک به مهارت نیازی نیست و کارگران ساده نیز میتوانند، به راحتی بلوکهای بلوکرا روی همدیگر بچینند. به خاطر وزن پایین، به راحتی توسط کارگران حمل میشوند. به خاطر راحتی کار، هزینه کمتری نیز بابت دیوار چینی با بلوکبه کارگران پرداخت خواهید کرد .
بلوکAAC به راحتی اره میشود و میخ در آن به راحتی کوبیده میشود. بنابراین سیم کشی و لوله کشی کردن در ساختمانهای ساخته شده از بلوکAAC تمیزتر و سریع تر, و راحت تر صورت میگیرد.
اولین ویژگی مهم بلوک AAC، وزن پایین این مصالح ساختمانی است. وزن ساختمان با بلوکپایین میاید. بنابر تحقیقات، ساختمانهایی که وزن کمتری دارند، مقاومت بالاتری در مقابل زلزله دارند. به همین دلیل استفاده از بلوک AAC در ساختمانهای ضد زلزله در حال افزایش است.
از مزایای بلوک سبک AAC میتوان به موارد ذیل اشاره کرد :
۱-وزن سبک بلوک سبکیک متر مکعب معادل وزن یک متر مکعب بتن
۲-صرفه جویی در استفاده از آهن و آرماتوردر اسکلت به دلیل وزن کم و کاهش بار مرده ساختمان
۳-کاهش حجم موتور خانه و لوله های تأسیسات تا ۲۰ درصد به دلیل عایق بودن و حفظ گرما و سرما در محیط
۴-عدم نیاز به مصرف ملات ماسه سیمان (کاهش دستمزد تهیه ملات و سرعت بیشتر)
۵-عدم نیاز به زیر سازی با گچ و خاک به دلیل سطح کاملاً صاف
۶-کاهش چشمگیر ضایعات در مرحله حمل و اجرا
۷-استفاده از ضایعات به عنوان پوکه در ساختمان
۸-افزایش سرعت اجرا نسبت به آجر فشاری، سفال، بلوک سیمانی و لیکا به میزان ۲ الی ۳ برابر
۹-سبک سازی ساختمان و مقاومت بیشتر سازه در مقابل زلزله
۱۰-بهترین عایق حرارتی (گرما و سرما) و همچنین مقاومت بالا در مقابل آتش سوزی
معایب بلوک AAC :
۱-عدم استحکام کافی و عدم اتصال مناسب به سازه : بنا به تحقیقات انجام شده، این محصول استحکام و پایداری مناسب و کافی در برابر فشار های جانبی نداشته و اتصال پایداری ، به اسکلت ساختمان ندارد . بلوک هبلکس معمولا برای اعضای غیر باربر ساختمان مورد استفاده قرار می گیرند. برای اینکه پایداری این بلوک ها را در برابر فشار بالا ببرند، باید ضخامت بلوک ها را افزایش دهند ؛که موجب افزایش هزینه محصول و کاهش فضای مفید ساختمانی می شود .
۲-تولید غیر اقتصادی محصول: مواد اولیه برای تولید این بلوک ها، سیلیس استخراج شده از معادن و خردایش می باشد که تولید این محصول راغیر اقتصادمی کند .
۳-نکاتی که باید برای استفاده از بلوک هبلکس رعایت شود: اولین نکته، این بلوک قبل از استفاده باید کاملاخیسشود. دومین نکته، ملات مصرفی برای این بلوک ها، باید با دقّت تهیه کرد ؛ سومین نکته : بعد از اتمام ساخت دیوار با این بلوک ها، در صورت امکان به دیوارها آب داده شود، که این از مواردی است که در هزینه و زمان اجرا تأثیر مستقیم خواهد داشت.
بلوک سبک بتنی هوادار اتوکلاو شدهبا ابعاد زیر در پالتهای چوبی با پوشش پلاستیکی محافظ در برابر رطوبت و نور خورشید تولید میگردد .
AAC عایق مناسب برای ساختمان می باشند که عبارتند از :
۳-عایق صوتی این بلوک ها برای این بلوک ها برابر با ۳۰میباشد که در دیوار ۲۰ این مقدار افزایش تقریبا دوبرابری دارد .
کاربرد بلوک AAC :
بلوک سبکمحصول ساختمانی جدیدی است که برای ساخت و ساز های تجاری، صنعتی، اداری و مسکونی مناسب است .