بخاری برقی بسته به اندازه، توان مصرفی، نوع طراحی، نوع المنت گرمازا برای محیط های مختلف مناسب و میزان مساحت فضای داخلی متفاوت می باشد و به منظور دسترسی به بهترین نتیجه از بخاری مناسب در فضای موردنیاز استفاده گردد.برای انتخاب گرمایش مناسب ساختمانتان براساس متراژ و میزان برقی مصرفی توجه داشته باشید.
انواع بخاری برقی:
۱-رادیاتور برقی :
رادیاتور برقی و یا همچنین شوفاژ برقی نیز شناخته می شود یکی از انواع بخاری برقی بوده که دارای شکل کلی شبکه های رادیاتور است و درون آن بجای آب از روغن پر شده است، المنت های قرارگرفته در دستگاه سبب گرم شدن روغن و حرکت آن در پره های رادیاتور شده و با گرم شدن پره های رادیاتور موجب گرم شدن محیط می شود.
روغن در این دستگاه ناقل گرما بوده و نه سوخت در اصل روغن استفاده شده در دستگاه دائمی بوده و هیچ زمان نیاز به تعویض ندارد.
بخاری برقی تابشی :
همانطور که از نام آن پیداست در این بخاری برقی گرما در درواقع تابش
گرم ایجاد شده توسط لامپ و یا المنت دستگاه می باشد. در بخاری تابشی گرما از یک
سطح گرم ( المنت) به یک سطح سرد ( محیط و یا انسان) توسط نیروی تابشی منتقل می شوددر این نوع بخاری برقی از المنت با لامپ هالوژن و یا کوارتز مقاوم در
برابر گرما استفاده می شود در بخاری تابشی معمولا از چندین لامپ و یا المنت
استفاده می شود و معمولا یک سطح بازتابنده در بخش پشتی المنت ها قرار داده می شود
تا بخشی از تابش که در سمت دستگاه است نیز به سمت محیط تابیده شود.
بخاری برقی تابشی معمولا ۸۶ درصد انرژی را به تابش تبدیل می کنند و مصرف برق هر لامپ حدود ۴۰۰ وات است پس دستگاهی که دارای ۳ لامپ باشد حدود ۱۲۰۰ وات مصرف برق دارد که در مقایسه با انواع دیگر بخاری برقی مصرف برق پایین تری دارد اما این به معنای ایده آل بوده این بخاری در همه جا نیست.
بخاری برقی فن دار :
در بخاری برقی فن دار، یک فن گرمای المنت را به بیرون از دستگاه منتقل می کند و موجب گرم شدن محیط می شود.استفاده از فن موجب چرخش بهتر هوا و گرم شدن سریعتر محیط می شود.
این نوع طراحی نیز امکان ساخت بخاری های با اندازه کوچکتر را ممکن ساخته، بازده این بخاری ها تقریبا ۱۰۰ درصد بوده یعنی تمامی گرمای ایجاد شده به محیط منتقل می شود.
بخاری برقی فن دار معمولا دارای ترموستات تنظیم و سنسور خاموش شدن در صورت گرم شدن بیش از حد دستگاه می باشد. این بخاری برقی عموما دارای سطح ایمنی خوبی می باشند اما برای استفاده در محیط های مرطوب و یا با رطوبت بالا مناسب نمیباشند.
بخاری برقی بدون فن:
این نوع بخاری برقی مشابه بخاری های فن دار است اما در آن از فن جهت انتقال گرما استفاده نشده و یا روشن بودن فن دستگاه اختیاری می باشد. ویژگی این بخاری در مقایسه با مدلهای فن دار قابلیت کارکرد بدون صدا ( عدم نیاز به روشن بودن فن) می باشد اما از طرف دیگر، این سری بخاری ها دارای اندازه بزرگتر نسبت به مدلهای فن دار می باشند.
بخاری برقی حمامی :
بخاری برقی حمامی نوعی از انواع بخاری برقی تابشی و یا فن دار می باشد
که برای قرار گیری در سرویس بهداشتی و یا حمام ساخته شده است. نوعی از این بخاری
که برای نصب در حمام ساخته شده دارای سطح ایمنی کلید خاموش و روشن آن نیز توسط یک
بند به دستگاه متصل استنصب این بخاری ها حتما بایستی توسط سیم برق ضد آب انجام شود و نصب در
محیط هایی با رطوبت ۱۰۰درصد مانند حمام کاملا ایمن و بی خطر است. این بخاری ها از
لامپ مادون قرمز استفاده می کند و گرما توسط سیستم تابشی موجب گرم شدن محیط می شود.
نوعی از این بخاری برقی که برای سرویس بهداشتی ساخته شده قابل نصب در محیط هایی با تماس مستقیم با آب نمی باشد. اما نوع طراحی عموما بصورت دیواری بوده و در بعضی مدلها یک بخش جهت قرار دادن حوله نیز در آن تعبیه شده است.
بخاری برقی برای گرمایش فضای داخلی ساختمانها به کار میروند.
روشهای مختلفی انتقال گرمایش بخاری برقی :
۱- بخاری برقی با روش انتقال تابشی :
در این بخاریها عنصر گرماساز که معمولاً داخل یک محفظهٔ شیشهای است (مشابه لامپهای رشتهای) به دمای بسیار بالایی میرسد و انرژی گرمایی تابشی حاصله به وسیلهٔ چند بازتاباننده به بیرون بدنه گرمکن هدایت میشود. تابش حاصل در محدودهٔ فروسرخ است که میتواند تا زمانی که به جسمی برخورد نکردهاست از فضا عبور کند. چنین گرمایی به جای گرم کردن هوا، مستقیماً افراد یا اشیا را گرم میکند. این روش برای مکانهایی که هوا در جریان است مناسب است. همچنین در گاراژها و زیرزمینها که گرمایش نقطهای مد نظر باشد استفاده از این روش مفید خواهد بود.
این بخاریها بیصدا عمل میکنند و در صورتی که مواد اطرافشان حفاظتهای مناسب در مقابل گرمای زیاد را نداشته باشند میتوانند بسیار خطرساز باشند.
۲-بخاری برقی همرفتی
این بخاریها هوای اطراف عنصر گرمکن را با استفاده از همرفتگرم میکنند. از آنجایی که هوای گرم چگالی کمتری از هوای سرد دارد به بالا رانش پیدا میکند و هوای سرد جای آن را میگیرد، هوای گرم منتقلشده محیط اطراف را گرم خواهد کرد و رفتهرفته به دمای محیط میرسد و این چرخه ادامه مییابد .
این نوع بخاری برقی بیصدا می باشند و خطر شعلهور شدن در آنها نسبت به بخاریهای تابشی پایین است. این بخاری برقی برای محلهایی که نیاز است بخاری طولانیمدت روشن بماند یا بدون مراقبت به کار خود ادامه دهد مفید هستند.
۳-بخاری برقی وزشی
این بخاریها فرایند همرفت را با استفاده از یک پروانهٔ بادبزن بهبود میبخشند و بدین ترتیب سرعت انتقال گرما از عنصر گرماساز به هوای اطراف افزایش مییابد. این بخاریها صدای نسبتاً زیادی بر اثر گردش فن ایجاد میکنند و خطر ایجاد آتشسوزی در آنها نسبت به دو مدل قبلی متوسط است. اینگونه از بخاریها در جاهایی که نیاز به گرمایش سریع محیطهای بسته باشد مناسب هستند.
۴-بخاری برقی ذخیرهساز
این بخاریها گرما را در ساعتهایی که انرژی الکتریکی با قیمت ارزانتری به فروش میرسد (مثلاً در طول شب) تولید و ذخیرهسازی میکنند و در زمان مورد نیاز رها میسازند. برخی از انواع این بخاریها از آجرهای رسی برای ذخیرهسازی انرژی استفاده میکنند.
در این سامانهها گرمایش خانه از طریق کف اتاقها انجام میشود و دمای کف اتاق با استفاده از دماپا روی میزان مورد نظر تنظیم میگردد. گرما از کف اتاق به سایر اشیا و افراد و هوای درون آن خواهد رسید. این روش در مقایسه با دیگر روشها بیشترین ثبات گرمایی را از کف تا سقف اتاقها فراهم میکند.
کاربرد بخاری برقی برای گرم کردن فضاهای :
۱-سالن و پذیرایی :
بخاری برقی مناسب برای گرم کردن سالن خانه یا شرکت ها اغلب بایستی متوسل به بخاریهای فندار بزرگشد و هیترهای برقی کوچک برای فضای سالن مناسب نیست .
۲-گرم کردن فضای باز:
بخاری برقی تنها راه حل به کارگیری از بخاری در اماکن باز یا سالنهای وسیع مثل سوله، استفاده از بخاری با سیستم گرمایش تابشی می باشد. در این صورت کسانی که در نزدیک بخاری هستند به علت تابش نور بخاری گرما را احساس می کنند.
۳-گرم کردن حمام و سرویس بهداشتی:
بخاری برقی مناسب به کارگیری از بخاری در این نوع فضاها از سطح ایمنی مشخصی برخوردار است. در صورتیکه بخاری به شکل دیواری و در سایز کوچک باشد، میتوان برای گرم کردن فضا سرویس بهداشتی از آن بهره برد. اگر حمام و دستشویی با هم یکی هستند، بخاری را در طرف دستشویی که با آب برخورد ندارد نصب نمایید. پیش از استفاده از حمام دستگاه روشن شده و برای ایمنی بیشتر در هنگام استفاده از حمام، دستگاه را خاموش نمایید.
۴-گرم کردن محیط های اداری :
تقریبا استفاده از انواع بخاری برقی در محیط های اداری امکان پذیر بوده و محدودیتی ایجاد نمی کند اما توجه کنید در صورتی که می خواهید بخاری های برقی کل فضای اتاق را گرم کند معمولا به ترتیب اولویت مدلهای فن دار و سپس رادیاتور را پیشنهاد می کنیم در صورتی که قبلا رادیاتوری در محیط نصب شده اما گرمای لازم را تامین نمی کند پیشنهاد استفاده از مدلهای فن دار استفاده کنید تا هوای اتاق را ضمن گرم کردن به حرکت درآورددر صورتی که یک فرد در یک اتاق بزرگ و یا یک سالن در پشت میز اداری نشته و امکان گرم کردن تمام محیط نیست پیشنهاد ما استفاده از بخاری برقی تابشی است در این صورت معمولا بخاری بایستی بر روی زمین و در کنار آن فرد قرار داده شود. در صورتی که فضا اجازه قرار دادن بخاری برقی در چنین اندازه ای را نمی دهد، می توانید بخاری فن دار رومیزی استفاده کنید.