شیشه هوشمند نوعی از شیشه و پنجره می باشد که با استفاده از فناوریهای جدید میتوان با آن میزان جذب نور را در اینگونه از شیشهها تغییر داد.شیشههای آفتابگیر از انواع آن است.
حدود یک سوم انرژی یک ساختمان از طریق پنجرهها هدر میرود. به همین دلیل تلاش برای کاهش مصرف انرژی در ساختمانها بر روی پنجرهها متمرکز شده است. مطالعات زیادی برای یافتن روشهای ذخیره انرژی صورت گرفته و نیاز به ذخیره انرژی باعث شده تا انواع جدیدی از پنجرههای شیشهای در ساختمانها و همچنین در دیوارهای سالن کنفرانس در ادارهها بهکار برده شود. این تکنولوژی کاربردهای فراوانی دارد. به عنوان مثال شیشهای را تصور کنید که قابلیت تغییر از حالت شفاف به حالت کدر، توسط یک کلید را داشته باشد.
اهمیت شیشه هوشمند:
امروزه تکنولوژی های مدرن تولید شیشه، تاثیر غیرقابل انکاری بر گسترش و توسعه ساختمان سازی داشته است همچنین تقاضا برای تولید شیشه هوشمند در جهان به چند دلیل اساسی افزایش یافته است.
الزامات کسب زندگی مدرن برای راحتی بیشتر
حفظ حریم شخصی
بهره وری انرژی
تغییر وتحول در دکوراسیون داخلی.
ویژگی شیشه هوشمند :
۱-کنترل اشعه های خطرناک خورشید به صورت جذب و انعکاس این پرتوها به محیط بیرون (کنترل دما)
۲-نفوذ نور مرئی در حالت خاموش (مات) شیشه هوشمند به فضای مورد نظر
۳-دارا بودن خاصیت آکوستیک (عایق صوتی)
۴-حفظ حریم شخصی افراد استفاده کننده
۵-دارای کاربرد به عنوان صفحه نمایش در امور تبلیغاتی و آموزشی و...
۶-حفظ ایمنی و یکپارچگی شیشه در هنگام ضربه دیدن در اثر حوادث
۷-تعمیر و نگهداری ارزان و آسان
۸-تغییر وضعیت فوری از حالت مات به شفاف و بالعکس
۹-طول عمر زیاد
۱۰-مقرون به صرفه بودن
انواع شیشه هوشمند :
۱-شیشه هوشمند با تکنولوژی مواد ترموکرومیک
این نوع شیشه مدرن که به شیشه های کم گسیل یا شیشه های معروف هستند دارای پوششی از مواد ترموکرومیک بوده که به گرما حساس است و در صوتی که دما بالا باشد امواج فروسرخ که گرما تولید می کنند را عبور نمی دهد و تنها نور مرئی را عبور می دهد ولی در زمستان که هوا سرد است به امواج فرو سرخ اجازه عبور می دهد و در نتیجه در زمستان به گرم شدن ساختمان کمک می کند.
۲-تکنولوژی فوتوکرومیک در شیشه هوشمند مات شونده :
این نوع شیشه های هوشمند با قرار گرفتن در معرض تابش امواج الکترومغناطیس، تیره شده و میزان عبور نور از آن کاهش می یابد و با قطع تابش نور رنگ شیشه به حالت اول باز می گردد در شیشه عینک نیز کاربرد دارد.
۳-شیشه های هوشمند با تکنولوژی الکتروکرومیک
در این نوع شیشه های مدرن لایه ای از اکسید نیکل یا اکسید تنگستن بکار رفته که رنگ آنها در اثر تغییر ولتاژ الکتریکی تغییر می کند؛ در واقع جریان برق باعث می شود که خصوصیات شیمیایی این مواد تغییر کرده و گرما را جذب یا منعکس کنند، این مواد دقیقا تعیین می کنند که گرما در چه دمایی منعکس شود و در نتیجه ساختمان های اداری یا مسکونی می توانند بدون استفاده از تجهیزات تهویه گران قیمت خنک بمانند و هزینه ها بطور چشمگیری کاهش می یابد.
۴-تکنولوژی کریستال مایع در شیشه هوشمند
در این نوع شیشه مات شونده هوشمند، کاربر با فشردن تنها یک دکمه میزان انتقال نور از شیشه را تغییر داده و شیشه از حالت شفاف به کدر تغییر وضعیت می دهد. در این نمونه برای تیره ماندن شیشه نیازی به جریان برق مداوم نیست. تکنولوژی بکار رفته در این شیشه ها کریستال مایع است که با یک پلیمر احاطه شده و این لایه بین دو لایه هادی قرار گرفته است. اساس کار این شیشه هااست و پس از کدر شدن شیشه و ایجاد یک پوشش برای داخل تا ۸۰ درصد نور مرئی از شیشه عبور می کند و در نتیجه محیط از نور کافی برخوردار است.در شیشه هوشمند مات شونده که در آنها از تکنولوژی کریستال مایع استفاده می شود به شیشه هوشمند سوییچ دار معروف است.
کاربردهای گوناگون شیشه هوشمند مات شونده :
۱- ایجاد حریم خصوصی این نوع از شیشه مدرن، می توان از این فناوری در محیط هایی نظیر شرکت های تجاری، ادارات و سازمان های خصوصی و دولتی و…. به منظور تقسیم بندی فضاها، نظارت بیشتر بر کارکنان و….استفاده کرد
۲-تکنولوژی شیشه هوشمند می تواند در پنجره های جداره خارجی ساختمان مورد بهره برداری قرار گیرد.بدین صورت که با دارا بودن ویژگی عایق حرارتی و خاصیت آکوستیک می تواند از هر گونه اتلاف انرژی (گرمایی-سرمایی) و آلودگی صوتی جلوگیری می کند.
۳-در اماکنی چون صرافی ها، جواهر فروشی ها، موزه ها و … به منظور حفظ اشیای قیمتی به نحوی که هم از دید پنهان شوند و هم در برابر نور مستقیم آفتاب از آسیب مصون بمانند، این شیشه می تواند عملکرد بسیار مناسبی داشته باشد.
در بخش های مختلف مراکز درمانی و سلامت، نظیر اتاق های استراحت بیماران، اتاق های جراحی، لابراتورها و … شیشه هوشمند می تواند انتخاب هوشمندانه ای در جهت جایگزینی آن با پرده های سفید در فضاهای مختلف درمانی شده و مزید بر حفظ حریم خصوصی بیماران، القای حس آرامش به آنان و همراهانشان و رفع آلودگی صوتی ،مشکل ناشی از انتقال آلودگی از پرده ها و حتی نیاز به شستشوی مداوم آن ها که به نوعی هدر رفت انرژی است را مرتفع کند.