مطالب مفید در زمینه چوب

چوب و کاربرد های اصلی آن در صنعت ساختمان

چوب و  کاربرد های اصلی آن در صنعت ساختمان

چوب تنها منبع طبیعی تجدیدپذیراستنفت و زغال و دیگر معادن سرانجام روزی تمام خواهد شد، ولی جنگلی که خوب نگهداری شود (حتی گاه بدون نگهداری) بطور نامحدود به تولید چوب ادامه خواهد داد. چوب جایگاه برجسته‌ای در اقتصاد جهانی دارد.  .   

چوب یکی از مفیدترین موادی است که ما در اختیار داریم. چوب محکم است اما می‌توان به سادگی آن را برید و به شکل‌های مختلف درآورد. بخش عمدهٔ چوب از تنهٔ درخت‌ها بدست می‌آید.

چوب یکی از قدیمی‌ترین و ابتدایی‌ترین مصالح ساختمانیموجود در طبیعت است که بشر در طول تاریخ از آن بهره برده‌است. چوب تنها مصالح ساختمانی است که از منبع قابل تجدید بدست می‌آید و از مصالح خوبی برای مناطق زلزله خیز می‌باشد 

محاسن چوب:

۱- عایق حرارتی و برودتی است.
۲- مقاومت مکانیکی نسبتا خوب و خاصیت ارتجاعی واقع در ضربه.
۳- قابلیت پرداخت سطحی، رنگ پذیری، کنده کاری و برش.
۴- امکان تصحیح خواص (مواد ضد حریق، ضد رطوبت و ضد قارچ).
۵- ارزانی، دردسترس بودن و سهولت ساخت.
۶- تجدید پذیری مجدد درخت بعد از برش.
۷- عدم آلودگی محیط و یا برگشت مجدد به محیط (طبیعت).
۸- خاصیت آکوستیک.

معایب ناشی از خشک کردن چوب:

۱- شل شدن و لق شدن گره ها.
۲- تغییر ابعاد.
۳- چین خوردگی و کج و معوج شدن چوب.
عیوب ذاتی چوب:
۱- سنگینی نسبت به مواد مصنوعی
۲- حمله موجودات زنده (قارچ ها، جوندگان، حشرات)
۳- قابل اشتعال بودن
۴- عدم امکان استفاده مجدد به شکل اولیه
۵- شکست و گسیختگی
۶- عدم همگنی
۷- ضعف اتصال

انواع چوب و کاربرد هریک :

۱-چوب راش :


چوب راش دارای درون نامشخص و به رنگ کرم مایل به قرمز است. راش چوبی نیمه سنگین و نیمه سخت و خوش تراش می باشد که دارای بافتی همگن و تقریبا مقاوم در برابر حشرات و قارچ هاست.
کاربرد : با قابلیت تورقی بسیار مناسب، مناسب برای روکش گیری الوارگیری، پارکت تراورز، تخته چند لایه، صنایع مبلمان (به خصوص مبلهای خمیده)، قایق سازی.

۲-چوب توسکا :


چوبی سبک، نرم، راست تار، خوشکار، زیر بافت و قابل تورق و درون آن  رنگ کرم مایل به قرمز می باشد. این چوب بسیار کم دوام می باشد.

کاربرد : در تخته چند لایی مخصوصا لایه های وسطی، جعبه سازی، مدل سازی، اسکلت مبلمان کاربرد دارد. بیشترین میزان فروش را در بازار چوب فروشان پس از راش را داراست.

۳-چوب افرا :


چوبی است سخت، سنگین، راست تار، خوشکار، سبک و شکننده می باشد  این گونه چوب درون نامشخص،چوب سفید مایل به کرم با درخشندگی کم و بیش صدفی دارد.

کاربرد : و مناسب برای صنایع کف پوش و روکش سازی، ساخت تخته چند لایه، قالب کفش، ساخت لوازم مهندسی، پوشش سطوح بزرگ، دیوار ها و رویه میزها و تخته خرده چوب، قابلیت کنده کاری و ظریف کاری، مجسمه سازی، مبلمان و خراطی می باشد.

۴-چوب گردو :


چوب گردو چوبی ریز بافت،نیمه سبک و نیمه سخت وبسیار بادوام به رنگ خاکستری مایل به قهوای تیره و این چوب در برابر فشار، خمش و کشش مقاوم است. چوبی است با مقبولیت جهانی بارگه ها و نقش و نگار بسیار زیبا، صیقل پذیر و همگن می باشد و رنگ پذیری و قابلیت کنده کاری خوب داشته است.

کاربرد : و در صنایع مبلمان گران قیمت، ساخت پارکت، قنداق تفنگ، روکش سازی، مجسمه سازی، ابزار آلات موسیقی و… پوست گردو در صنایع رنگ رزی و برگ آن خاصیت ضد عفونی کنندگی دارد.

۵-چوب بلوط :


بلوط چوبی به رنگ قهوه ای روشن تا تیره، درشت بافت و با دوام است. این چوب نسبتاً نیمه سخت و نیمه سنگین تا سنگین است و در برابر سایش مقاومت زیادی دارد.

کاربرد : بشکه سازی، پارکت سازی، کف پوش ساختن تخته هایی که بر روی سقف خانه ها در مناطق پر باران نصب می شوند، (مقاوم در برابر رطوبت و به کارگیری در اسکله سازی و بنادر، استفاده در انواع مبلمان، کتابخانه، میز و صندلی و… ساخت تراورز (چوب های نصب شده در زیر ریل راه آهن)، ساخت دسته افزار و وسایل، استفاده در ساخت واگن و کشتی سازی کاربرد دارند.

۶-چوب تبریزی :


چوب تبریزی به رنگ سفید تا کرم روشن است و اغلب لکه های سیاه رنگ و یا قهوه ای دارد. این چوب نسبتاً نرم، سبک که دوام زیادی ندارد و کار با آن آسان است. از چوب تبریزی برای کاغذ سازی، کبریت سازی، جعبه سازی و ادوات کشاورزی استفاده می شود.

کاربرد : عنوان تیرهای مخابراتی، تیر ساختمانی، کبریت سازی، ساخت وسایل کشاورزی، جعبه سازی و ساخت قفسه بندی کاربرد دارد و کاغذ سازی و تبریزی برای سنبه کاری مناسب است.

۷-چوب ملچ :


از جمله چوب های زیبا، خوش نقش و دکوراتیو ایران می باشد. در درجه اول مناسب برای صنایع روکش سازی می باشد.
کاربرد : در تهیه و ساخت تخته چند لایه، درهای ماسیو (چوب خالص)، ادوات ورزشی و خراطی پایه ها و نرده ها کاربرد دارد. ملچ چوبی نیمه سنگین و نیمه سخت، راست تار و خوشکار با قابلیت تورق عالی است.

۸-چوب ممرز :

 در ایران گسترده گی زیادی دارد و چوبی مقاوم و با دوام سخت و ممرز ریز بافت به رنگ سفید تاسفید مایل به کرم و سخت و نیمه سنگین است و سنگین است و همچنین مقاوم به سایش است.

کاربرد :  در کاغذ سازی، تولید تخته خرده چوب ، تخته فیبر، واگن سازی، دسته ابزار، چوب های تونلی از آن استفاده می شود.

 
۹-چوب روس :

واژه چوب روسی در بازار چوب ایران به هر نوع چوب سفید رنگ وارداتی از روسیه تلقی می شود که شامل گونه هایی مانند نراد، نوئل و انواع کاج ها می شود. چوب نراد فاقد درون چوب مشخص و به رنگ سفید مایل به قرمز، فاقد مجاری صمغی، راست تار، سبک، واکشیدگی و همکشیدگی کم، قابلیت ترک خوردن کم هنگام خشک شدن، بسیار خوش کار، سنباده خوری خوب، میخ خوری و پیچ خوری عالی است ولی با وجود تمام مزایا به راحتی در مقابل قارچ ها دچار مرض لکه آبی یا لکه قرمز می شوند از استحکام آن می کاهد.

کاربرد :  این چوب به علت سبکی و ضریب الاستیته بالا از بهترین چوب ها برای اسکلت ساختمان هاست. الیاف بلند و خمیر سفید آن در کاغذسازی مصرف فراوان دارد. در ایران این چوب غالبا در صنایع مبلمان استفاده می شود.


۱۰-چوب ساج :


چوب ساج (تیک) چوبی است به رنگ قهوه ای طلایی تا قهوه ای پنج پر رنگ با خطهای سیاه که بسیار سنگین و با دوام است.

کاربرد :  این چوب در صنعت کشتی سازی، صنایع ظریف به خصوص خاتم کاری، ساخت ابزار آزمایشگاهی، روکش گیری و قسمت های بیرونی و داخلی ساختمان موارد مصرف دارد.

 

موارد استفاده چوب در ساختمان :

از جمله مهم‌ترین کاربردهای چوب، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد :

۱-استفاده از چوب برای اعضای باربر

۲-استفاده از چوب برای نماسازی و تزئین

۳-استفاده از چوب در ساخت مصنوعات چوبی

۴-استفاده از چوب برای کارهای کمکی در ساخت و ساز، مانند قالب سازی، چوب بست و....

.نکته قابل توجه این است که در تعیین مشخصه‌های مکانیکی چوبها باید مواردی همچون جهت الیاف چوب، مقدار رطوبت، نوع چوب، محل رویش، پهنی دایره سالانه، درجه حرارت، تعداد گره‌های روی چوب، شرایط نمونه گیری، شرایط لحظه‌ای آزمایش و دستورالعمل آزمایشی را در نظر گرفت



  • 15 مرداد 1397
  • نویسنده: نویسنده طراحان سازه

چوب و کاربرد های اصلی آن در صنعت ساختمان
4/8 از 17 رای