اسپیسر

مطالب مفید در زمینه اسپیسر

اسپیسر بتن

اسپیسر بتن

اسپیسر بتن به معنای فاصله نگهدار می باشد که عموما فضای بین میلگرد و قالب را تامین می کند و از ضعف های متداول و قابل پیش گیری در سازه های بتن مسلح ، تاثیر عوامل و عناصر مخرب اطراف می باشد. اکسیژن، رطوبت، کلر، سولفات ها و سایر عوامل خورنده محیط می توانند با نفوذ به درون بتن و تماس با میلگرد ها باعث سرعت بخشیدن به خوردگی میلگرد شود و از عمر مفید سازه بکاهد .

ابزارهای ساختمانی که در صنعت ساختمان مورد استفاده قرار می گیرد می توان به اسپیسر بتن که معنی لغوی آن فاصله نگهدار است، اشاره کرد. اسپیسر بتن فضای میان میلگرد و قالب  بتن را در بر میگیرد و از ضعف های معمول در سازه های بتن مسلح و نفوذ عناصر مخرب اصراف پیش گیری می کند. عوامل خورنده محیط مانند اکسیژن، رطوبت، کلر، سولفات ها و... با نفوذ به درون بتن و برخورد با میلگرد ها باعث تسریع خوردگی میلگرد و کاهش عمر مفید سازه می شوند.

 

ویژگی ها و مزایای اسپیسر بتن:

۱-طراحی ویژه و خاص و منحصر به فرد

۲-مواد اولیه پایدار و سازگار با بتن

۳-حمل و نقل راحت

۴-قیمت مناسب در همه اشکال

۵-اندازه ها و انواع مختلف برای به کار گیری در مواردی مانند فنداسیون ها، سقف ها، دیوارها، ستون ها و

۶-اجرای آسان و راحت اسپیسر 

۷-قیمت مناسب و ارزان


انواع اسپسر بتن عبارتند از :

۱-اسپیسر گرد :


دیواراین اسپیسر ها برای سطوح عمومی استفاده می شود که اصطلاحا به آن اسپیسر خورشیدی یا چرخشی گفته می شود. کاربرد آن ها در سطوح عمودی مانند دیوار، ستون و مقاطع مدور است و از این اسپیسر بتنمی توان در انواع بتن های پیش ساخته نیز استفاده کرد. میزان استفاده از این اسپیسر در دیوار ها ۳ عدد در هر متر مربع از سطح دیوار است و در ستون ۱۶ عدد در ستون های با ارتفاع ۳ متری و برای ستون هایی با ارتفاع بالاتر تعداد ۲۴ عدد است :  .


۲-اسپیسر دو شبکه:

مقاومت عالی و تحمل بار نقطه ای تا ۳۰۰ کیلوگرم را دارد. دردال های بتنی و کف ها مورد استفاده قرار می گیرد. این قطعات به صورت دوتکه ( نری و مادگی ) هستند که قسمت مادگی با پایه پوشش ۲۵ – ۳۰ میلی متری ایجاد می کند و نری آن هم در سایز های ۹۰ الی ۱۵۰ میلی متر است. انتخاب آن ها بر اساس ضخامت سقف است و میزان استفاده از این اسپیسر ها ۴ عدد در هر متر مربع از واحد سطح است.

۳-اسپیسر هارد :اسپیسر یا فاصله نگهدار هارد برای سازه های سنگین مانند فوندانسیون، تیر های سنگین و کف به کار می رود. این اسپیسر ها برای میلگرد تا قطر ۳۲ پیش بینی شده است و دارای توان و تحمل بار تا ۲۷۰ کیلوگرم می باشد .


۳-اسپیسر سبک :


استحکام مناسبی دارد و تحمل بار نقطه ای تا ۲۵ کیلوگرم را دارد. سازه های سبک، سقف های کامپوزیتی، قطعات پیش ساخته بتنی که قطر میلگرد آن ها زیر ۱۶ میلی متر است از این اسپیسر استفاده می کنند و میزان استفاده اسپیسر بتن سبک در هر متر مربع از واحد سطح ۴ عدد می باشد .


۴-اسپیسر متوسط  :

استحکام بالا با قابلیت تحمل بار نقطه ای تا ۱۵۰ کیلو گرم را دارد. در سازه های با وزن متوسط مانند تیر ها، پوتر ها و کف سازی های نیمه سنگین که قطر میلگرد آن ها ۱۰۰ الی ۲۰۰ میلی متر می باشد مورد استفاده قرار می گیرد. میزان مصرف در کف های متوسط و نیمه سنگین ۴ عدد در هر متر مربع از واحد سطح و در تبر ها و پوتر ها ۳ عدد در هر متر مربع می باشد .


۵-اسپیسر سنگین :

مقاومت عالی با تحمل بار نقطه ای تا ۲۷۰ کیلو گرم است. کاربرد آن در کف سازی های سنگین و پر تراکم مانند فندانسیون و تیر و شناژ که قطر میلگرد آن ها از سایز ۱۸ الی ۲۳ میلی متر می باشد مورد استفاده قرار می گیرد. میزان مصرف در کف هایی با وزن سنگین و پر تراکم ۴ عدد در هر متر مربع از واحد سطح و در تیر ها و پوتر ها ۳ عدد در هر متر مربع می باشد .


۶-اسپیسر گیره دار:


اسپیسر های گیره دار در فرآیند بتن ریزی ثابت بوده و نمی چرخد همچنین  نصب آنها راحت و آسان است. لذا در مواقعی که ثابت بودن و پایداری اسپیسر مد نظر است از این نوع اسپیسر استفاده می شود. وجود گیره بر روی این نوع اسپیسر ها باعث می شود تا سایر میلگرد های مورد استفاده در محدوده معین و خاصی محدود شود.


۷-اسپیسر بدون گیره :

اسپیسر های بدون گیره محدودیتی برای سایز میلگرد به وجود نمی آورد ولی در هنگام نصب چرخش و جا به جایی وجود دارد و در صورت نیاز به پایداری آن ها باید از وسیله ای مثل قلاب سیمی از چرخش و حرکت آن ها جلوگیری کرد. طراحی اسپیسر ها به طریقی است که حداقل تماس با سطح قالب را داشته و به جهت جنس پلاستیکی آن ها از نفوذ عوامل خورنده جلوگیری می کند.


۸-اسپیسر ترکیبی:

اسپیسر هایی هستند که با ترکیب دو یا چند مدل اسپیسر بتنجهت بهره گیری از مزایای آن ها به صورت توامان و یا جهت صرفه جویی در زمان نصب و هزینه به کار می رود. مثل اسپیسر دوبل ۳۰ – ۱۰۰ که یک فاصله نگهدار برای ایجاد پوشش بتنی مش های زیرین در ارتفاع ۳۰ میلی متری و نگهداری مش های بالایی در ارتفاع ۱۰۰ میلی متر برای استفاده در شبکه های دو مش می باشد. اسپیسر شبکه دوم می تواند با اندازه های مختلف بر روی اسپیسر کفی مونتاژ شود .


۹-اسپیسر کف :

این نوع اسپیسر جهت استفاده در فوندانسیون ها و کف های سنگین کاربرد دارد. شکل هندسی این قطعه به گونه ای خاص طراحی شده است که می تواند بار نقطه ای تا ۳۰ کیلو گرم را طراحی کند. همچنین سایز میلگرد های مورد استفاده در این اسپیسر بین ۸ تا ۳۲ می باشد. این اسپیسر بتندر سایز های ۲,۵، ۳، ۴، ۵، ۶، ۷.۵، ۱۰ میلی متر می باشد. عمده مصرف هارد فیلس ها برای تیر های با شبکه سنگین، فوندانسیون ها و کف ها ۴ عدد در متر مربع و در تیر ها ۳ عدد در متر طول می باشد :  .


۱۰-اسپیسر تیرچه :


این اسپیسر که مخصوص تیرچه بوده و باعث ایجاد پوشش بتن و ایجاد فاصله منظم عرض در میلگرد های طولی پایین ( در تیپ دو تایی ) و تقویت ( در تیپ سه تایی ) می گردد. تعداد استفاده در یک تیرچه پس از ۲۰ سانتی متر در ابتدا و انتهای تیرچه، هر ۵۰ سانتی متر یک عدد است.

 

  • 2 دی 1397
  • نویسنده: نویسنده طراحان سازه

اسپیسر بتن
5 از 2 رای