تابلو برق محفظهای است فلزی یا غیر فلزی که تجهیزات در آن نصب شده و ارتباط الکتریکی توسط هادیها برقرار شده و محفظه آماده بهره برداری میشود تابلوی برق به عنوان مجموعهای که در آن یک یا چند وسیله قطع و وصل همراه با تجهیزات کنترل، اندازه گیری، حفاظتی، تنظیم کننده و... به منظور ایجاد ارتباطات لازم بین آنها و سایر تجهیزات خارج از تابلو وجود دارد، میباشد.
هدف از استفاده از انواع
تابلوها عبارتند از :
۱-کنترل دستی یا اتوماتیک یک فرایند صنعتی
۲-توزیع برق بین تجهیزات
۳-اصلاح ضریب توان
تابلو ها از لحاظ سطح ولتاژ به سه دسته تقسیم می شوند :
۱-تابلوهای فشار ضعیف (LV) تا ۱۰۰۰ V
۲-تابلوهای فشار متوسط (MV) از ۱۰۰۰تا ۶۳۰۰۰ V
۳--تابلو های فشار قوی(HV) از۶۳۰۰۰ تا ۴۰۰۰۰۰ V
انواع تابلوبرق براساس نوع کاربری :
۱-تابلو برق اصلیدر پست برق و بطرف فشار ضعیف ترانس متصل است.
۲-تابلوی نیمه اصلیاینگونه
تابلو های برق بلوک ساختمانی یا قسمت مستقلی از مجموعه را توزیع و ازتابلوی اصلی
تغذیه میشود.
۳-تابلو برق فرعیبرای توزیع و کنترل سیستم برق خاصی مانند موتور خانه و روشنایی و...
به کار میرود و از تابلوی اصلی تغذیه میشود.
برای محافظت از تجهیزات برق صنعتی در برابر عوامل محیطی و تماس نداشتن
انسان با جریان مستقیم برق(چون باعث برق گرفتگی شده و امکان آسیب دیدگی شدید برای
شخص مورد تماس با برق را دارد) از تابلو برق استفاده می کنند.
انواع تابلو از نظر محل نصب :
۱-تابلو برق توکار :
بیشتر در داخل ساختمان های در حال ساخت استفاده می شود و بدنه آن در داخل دیوار قرار می گیرد و فقط درب آن نمایان می باشد و بیشتر در راهرو ها و داخل واحد ها کاربرد دارد.
۲-تابلو برق روکار :
این مدل از پر کاربردترین تابلو برق ها می باشد زیرا میتوان آنرا در هر زمان استفاده کرد و نیازی به عملیات بنایی بعد نصب نمباشد همانند تابلو برق توکار.
تابلو برق های روکار دارای دو نوع دیواری و سلول ایستاده می باشند.
۳-تابلو برق بارانی:
در محیط های بیرونی که احتمال ریزش باران و یا پاشش آب می باشد از تابلو برق بارانی استفاده می شود که شکل ظاهری این مدل شبیه به تابلو برق روکار است فقط یک شیروانی بر روی سقف آن اضافه شده است.
تابلو برق دیواری از نظر ابعاد بسیار کوچک تر از برادر بزرگتر خود یعنی تابلو برق سلول می باشد.تابلو برق سلول دارای ۳ مدل تابلو برق سلول جوشی،پیچ و مهره و ریتال می باشند.
۴-تابلو سلول جوشی :
در این مدل تمام بدنه تابلو برق بصورت یکپارچه همانند تابلو دیواری به هم جوش شده است و فقط ابعاد آن نسبت به برادر کوچکترش(تابلو برق دیواری) بزرگتر است.
۵-تابلو سلول پیچ و مهره:
این تابلو برق نیز همانند تابلو سلول جوشی از بدنه یکپارچه جوش شده تشکیل می شود با این تفاوت که در این مدل اجزای داخلی آن بوسیله پیچ و مهره به هم وصل شده و امکان جابجایی و تغییر در اجزای داخلی را دارا می باشد.
۶-تابلو سلول ریتال :
این تابلو برق کاملا با دو مدل قبلی متفاوت بوده و نه تنها اجزای داخلی بلکه بدنه آن نیز با پیچ و مهره به هم نصب شده و حتی قابلیت اتصال چند تابلو سلول به هم را نیز دارا می باشد و از مهمترین ویژگی های این تابلو برق داشتن ستون فلزی ساخته شده از ورق به هم تابیده شده و زاویه دار می باشد که استحکام تابلو سلول را نسبت به دو مدل دیگر چند برابر کرده است.