یکی از مهمترین انتخاب ها در قطعات آسانسور انتخاب موتور آسانسور مناسب است در واقع موتور آسانسور از قطعات مهم آسانسور می باشد و یکی از فاکتورهای مهم هر آسانسور می باشد. البته انواع مختلفی از موتورهای آسانسور وجود دارد مانند موتورهای گیربکسی و موتور گیرلس و موتورهای مغناطیسی و غیره که در ایران بیشتر دو نوع موتور آسانسور گیربکس و گیرلس مورد استفاده می باشد
انواع موتور آسانسور :
1-موتور گیربکس دار آسانسور :
در آسانسور کششی نیروی محرکه لازم برای حرکت آسانسور و یا در واقع برای انتقال عمودی کابین آسانسور توسط موتور آسانسور ایجاد می شود. قطعات تشکیل دهنده یک موتور آسانسور عبارتند از: یک الکتروموتور کوپل شده به یک گیربکس کاهنده سرعت که دارای سیستم ترمز و فلکه سر گیر بکس بوده و روی یک شاسی بنام شاسی موتور آسانسور مونتاژ می شود. البته موتور آسانسور بر اساس گیربکس کاهنده سرعت خود به دو نوع موتور گیربکس آسانسورو موتور گیرلس بدون گیربکستقسیم می شود. البته لازم بذکر است که موتور گیربکس آسانسور بر اساس نوع الکتروموتور خود به دو طبقه تری وی اف و ACCV طبقه بندی می گردند.
در این مدل از موتور آسانسور نیروی محرکه الکترو موتور از طریق چرخ دنده به قرقره کششی (فلکه اصلی موتور آسانسور )انتقال داده میشود که به این نوع از موتور آسانسور موتور گیربکس دار میگویند که خود این موتور گیربکس دار آسانسور به دو بخش دوسرعته و درایو دار تقسیم میگردد.
1-1- موتور گیربکس دار دو سرعته :
در این حالت دو گروه سیم پیچ در الکترو موتور وظیفه القایی را در عهده دارند که یک گروه از آن نسبت به تعداد قطب ها و تعداد سیم پیچ ها سرعت کند و گروه دیگر نیز نسبت به تعداد قطب و سیم پیچ دور تند میگویند. ترمز موتور آسانسورگیربکسدار از دو فک تشکیل شده است که توسط یک بوبین دور کننده از فک ترمز دور میشوند زمانی که برق آن قطع میشود و یا از تابلو دستور توقف آسانسور صادر میشود فک های ترمز عمل کرده و آسانسور به آرامی می ایستد.
2-1--موتور گیربکس دار تک سرعته :
در سیستم موتور آسانسور درایو دار مزایایی وجود دارد که با سیستم های دیگر نمیتوان به آن دست یافت تغییر سرعت بسیار آرام شروع حرکت بسیار نرم در جهت بالا و پایین این سیستم را متمایز در حرکت با سیستم دوسرعته میکند. الکترو موتور این موتور درایو دار دارای یک گروه سیم پیچ میباشد که با برق متناوب وراه اندازی میگردد.
2-موتور بدون گیربکس یا گیرلس:
اگر نیروی محرکه الکترو موتور به صورت مستقیم به فلکه (قرقره کششی)منتقل گردد موتور از نوعگیرلس میباشد.موتور های گیرلس آسانسور با ولتاز و فرکانس متغییر کار میکند. وجود این موتور ها برای ساختمان های مرتفع و آسانسور های باسرعت بالا بسیار پر اهمیت است. از نظر مصرف انرژی نیز امروزه بهترین موتور آسانسور موتور گیرلس میباشد با ۷۰ در صد کاهش مصرف برق.
اما در موتورهایی موتور گیرلس آسانسور بدلیل حذف گیربکس از موتور ابعاد موتور کوچکتر میگردد و این امکان را ایجاد میکند تا موتور بتواند در چاه آسانسور نصب گردد در نتیجه نیازی به اتاق موتورخانه آسانسور نخواهد بود. همچنین استفاده از موتورهای بدون گیربکس موجب کاهش لرزش کابین آسانسور در حین حرکت شده و حتی مصرف برق را نیز کاهش می دهد. البته باید توجه نمود که قیمت موتور گیرلس آسانسور نزدیک به دو برابر قیمت موتور گیربکس آسانسور میباشد.