مبلمان اداری همچون المان های موجود در ادارات باید ویژگی ها و شرایط خاصی داشته که علاوه بر ایجاد راحتی برای افراد زیبایی خاصی نیز به فضای اداری ببخشد.مبلمان اداری به صورت کلی شامل : میز اتاق مدیریت، میز و صندلی های اتاق کنفرانس، میز های مدولار و مستقل کارکنان و صندلی آن ها، میز و مبلمان مراجعین در اتاق انتظار و... است.
ویژگی هایی که مبلمان اداری را تشکیل می دهند باید:
۱-باید با هم تناسب داشته باشند و نقش جزئی از کل را ایفا کنند.
۲-هویت مورد نظر شرکت را نمایان کنند و میزان رسمی و واحد بودن بخش ها را به نمایش بگذارند. مورد بعدی فضا سازی مناسب مبلمان اداری است.
فضا اداری بسته به نوع کاربری و سبک و تم زمینه، الزامات و ضوابط مازاد و خاصی را در زمینه های مختلف مانند دکوراسیون داخلی داشته اند. یکی از این موارد مبلمان اداری است. مبلمان اداری با توجه به فضای خاصی که در آن قرار دارند، باید علاوه بر ویژگی های مورد انتظار از یک مبلمان با کیفیت و حرفه ای، موارد و ویژگی های دیگری را نیز داشته باشند. تاثیر این المان به حدی بالا است که برای هویت بخشیدن به شرکت، پیش تفکر مراجعین به فضای اداری و در نهایت کارکرد کارکنان فضای مورد نظر، تاثیر غیر قابل انکاری می گذارد.
در مورد میز و صندلی کارکنان، در صورتی که ساختار میز و صندلی نتواند حریم مورد نظر را ایجاد کند از نمونه های ساده تر استفاده می شود و در کنار آن، از پارتیشن های اداری متناسب با فضا استفاده می شود که به خوبی می تواند نیاز های موجود را برآورده کند. این روش کاربردی تر مقرون به صرفه تر از روش های دیگر میباشد و امکان تغییر چیدمان و حذف و اضافه کردن واحد های میز و صندلی ها را با حفظ نما و هماهنگی مورد نظر، فراهم می کند.
افرادی که از مبلمان اداری استفاده می کنند به دو دسته تقسیم میشوند :
۱- کاربران درازمدت (کارکنان اداری)
۲- کاربران کوتاه مدت (مراجعین)
ویژگی مبلمان اداری کارمندان :
در مورد کارکنان، با توجه گرایش شغل ها به سمت موارد اداری و افزایش ساعات کاری افراد در محیط کاری، نوع مبلمان اداری و تاثیر آن ها در درازمدت و حتی کوتاه مدت، اهمیت دو چندانی پیدا می کند. مبلمان اداری طراحی شده برای کارکنان باید بتوانند خستگی در حین نشستن را تا جای ممکن کاهش دهند، فضایی پویا و در عین حال آرامش بخش ایجاد کنند، کارایی افراد را افزایش دهند، حریم خصوصی لازم را ایجاد کنند و در نهایت دایره حرکتی فرد را با در نظر داشتن موارد بالا، تا جای ممکن محدود نکنند.
طراحی و مهندسی این مبلمان ها باید به نحوی باشد که تاثیر منفی نشستن در درازمدت را کاهش داده و بدن را در فرمی با کمترین امکان آسیب پذیری قرار دهد. این موارد در ارتفاع مناسب میز، زاویه میز، ساختار و فرم صندلی و متریال به کار رفته در صندلی در نظر گرفته می شود. این موارد در کنار چیدمان اصولی و مناسب، تناسب ابعاد، رنگ و سبک مبلمان با فضای مورد استفاده و دکوراسیون داخلی، می توانند تاثیرات مثبتی بر روی روحیه افراد حاضر در فضا ایجاد کند و در نهایت انگیزه، کارایی و انرژی آن ها را در طول روز در حد مطلوبی نگه دارد. پس برای این دسته از کاربران، ایمنی و استاندارد محصول بیان شده در اولویت است.
ویژگی مبلمان اداری ارباب رجوع :
مبلمان اداری به صورت رسمی تا غیر رسمی و فانتزی تر تولید و عرضه می گردد. مبلمان رسمی در اتاق های فکر و شرکت های خاص را قابل استفاده می باشد. قدم مهم در انتخاب مبلمان اداری، توجه به میزان رسمی بودن فضای اداری و سپس انتخاب نمونه مناسب با این فضا است که بتواند هویت و سطح اداری را انتقال دهد.
در فضا های اداری، علاوه بر الزام در نظر داشتن تناسب ابعاد المان ها با فضای موجود، باید به تعداد مناسب المان ها نیز توجه داشت. نوع کاربری این فضا ها، الزام کاربردی بودن و رفع نیاز را دو برابر می کند. بنابراین در حین خرید باید به ایجاد تناسب بین ابعاد و تعداد و به تعادل رسانی این موارد با توجه به نیاز فضای اداری مورد نظر، توجه داشته باشید. میزان مراجعین، تعداد کاربران، ابعاد فضا و فضا های باز مورد نیاز، از مواردی هستند که باید در نظر داشت.
نسبت طول عمر و تعداد دفعات تعویض مبلمان های اداری :
قیمت مبلمان اداری علاوه بر جنبه ظاهری، به میزان دوام آن ها نیز بستگی دارد. سیاست های برخی شرکت ها بر روی دوام درازمدت و نگه داشتن استایل ظاهری واحد تاکید دارد و برخی به تعویض در بازه های کوتاه مدت تاکید دارند. با توجه به این موارد، انتخاب نمونه هایی با طول عمر متناسب با نیاز شرکت و ادارات، می تواند بر روی بودجه تخصیص داده شده تاثیر زیادی بگذارد.
تناسب فرم و طراحی با ابعاد موجود به منظور چیدمان بهینه :
فضا های اداری بر روی استفاده حداکثری از فضای موجود در کنار امکان تغییر چیدمان بنا بر ضوابط، اضافه و کم کردن المان ها و در عین حال حفظ فضای کافی برای تردد تاکید دارند. از این رو بهتر است از نمونه هایی با طراحی متناسب با این خواسته ها استفاده شود و از طراحی های بیش از حد انتزاعی، مخصوصا برای فضا های کاری، اجتناب شود.
سبک مبلمان اداری متناسب با نوع دکوراسیون :
مانند هر فضای داخلی دیگری، مبلمان اداری مدرن باید برای فضایی با سبک مدرن و نمونه های نزدیک به کلاسیک نیز برای فضا هایی با تم کلاسیک به کار برده شوند. این نکته هم در زمینه طراحی و ساختار و هم در زمینه متریال های به کار رفته در این وسایل و در نهایت در مورد رنگ آن ها نیز باید رعایت شود