نرده چوبی در صنعت ساختمان

  • 28 مرداد 1397
  •    
  • نویسنده: نویسنده طراحان سازه
نرده چوبی در صنعت ساختمان

جذابیت و زیبایی مخصوص به خود را دارند. این جذابیت می‌تواند افراد مشکل‌ پسند یا طرفدار طبیعت و دکورهای کلاسیک را متحول سازد نرده‌های طرح چوب و یا چوب مصنوعی در حال حاضر با خواص ویژه خود جای نرده‌های چوبی را گرفته و یک حالت شیک و منحصربه‌فردی را در دکوراسیون ساختمان‌ها از طریق کلاسیک کردن آن ایجاد می‌کنند. نرده‌های چوبی از جنس چوب مصنوعی ویژگی‌هایی همچون ضد حشره و ضد رطوبت دارند و در مقایسه زمان کمتری را نیاز دارند، ضمن اینکه از نظر هزینه هم تقریباً یک‌هفتم نرده‌های چوبی معادل خود می‌باشند.

نرده چوبی محافظی از جنس چوب که برای جلوگیری از خطر سقوط از پلکان یا پرتگاه مورد استفاده قرار می گیرد.


بسته به فضای داخلی ساختمان و بر اساس سلیقه و سفارش مشتری نرده‌های چوبی ساخته می‌شوندنرده‌های چوبیدر مقایسه با سایر انواع نرده، علاوه بر کاربرد آن‌ها به‌عنوان حفاظ جهت ایمن‌سازی پله‌ها، باعث زیباتر و جذاب‌تر شدن فضای ساختمان نیز می‌گردد.

نرده‌های چوبی در ابتدای امر طرح ساده‌ای داشتند اما به‌مرورزمان و با پیشرفت تکنولوژی، در شکل و نحوه ساخت و تولید آن‌ها تغییرات زیادی ایجادشده است. بر همین اساس امروزه در کنار روش‌های سنتی و یا استفاده از ماشین‌های خراطی، امکان بهره‌گیری از دستگاه‌های سی ان سی چوب وجود دارد. این دستگاه‌ها فرایند ساخت انواع نرده، بخصوص نرده‌های چوبی منبت را در اندازه‌ها و طرح‌های مختلف تسهیل کرده و سرعت بخشیده‌اند.

درمجموع استفاده از نرده‌های چوبی ساده و یا طرح دار امروزه رواج بیشتری دارد. کنده‌کاری، خراطی و یا منبت‌کاری بر روی نرده‌ها می‌تواند به‌صورت دستی و یا با استفاده از ماشین‌های مخصوص انجام شود.

نرده‌های چوبی در دو گروه مختلف قرار می‌گیرند :

۱-گروه اول مربوط به نوع نرده‌های صاف است و تنها در محل گردش اصطلاحاً ((فارسی)) می‌شود به این معنی که با درجه ۹۰ درجه یا درجه‌های دیگر به یکدیگر متصل می‌شود که به آن نرده ساده اطلاق می‌شود

 

۲-گروه دوم به نرده‌های نیم‌دایره یا مثل فنر مربوط می‌شود که نرده پیچ یا گرد (یا نرده حلزونی یا مارپیچ یا قوسی) نام‌گرفته است.

 

جنس‌های بکار رفته در تهیه نرده‌های چوبی

:نرده چوبی بیشتر از چوب‌های درختان راش یا چوب‌های روسی ساخته می‌شوند و هرکدام از این‌ها مزایای خاص خود را دارند که در زیر توضیح داده می‌شود

چوب روسی

چوب روسی به رنگ زرد روشن بوده و وزن کمی دارد. این نوع چوب از درخت کاج، سرو و سوزنی‌برگ‌های فرلاند و روسیه به دست می‌آید. چوب روسی به دلیل داشتن نوعی صمغ در بافت خود در برابر موریانه‌ها و حشرات آسیب‌پذیر نیست و چون از سمت روسیه وارد ایران می‌شود به آن چوب روسی می‌گویند. این چوب نوع یک، دو و سه دارد.

چوب راش :

چوب راش به رنگ کرم مایل به قرمز بوده و استحکام و مقاومت بالایی دارد. منبع این نوع چوب در کشور خودمان قرار دارد و از جنگل‌های شمال ایران و درختان راش به دست می‌آید. این چوب مقاومت بالایی در برابر ضربات وارده داشته و به چوب جنگلی شهرت دارد. کاربرد چوب راش بیشتر در تولید نرده چوبی برای اماکن تجاری است.

لازم به توضیح است که به علت عدم مرغوبیت و کیفیت لازم در جنس و یا خشک‌کردن چوب‌های درختانی همچون بلوط، گردو، افرا و انواع دیگر، این چوب‌ها در ساخت نرده مورداستفاده قرار نمی‌گیرند؛ اما چوب‌هایی مانند توسکا، چنار و ممرز (یا چوب بلوط خارجی) چنانچه مرغوبیت و کیفیت لازم را داشته باشند می‌توان در ساخت پایه‌ها، نلبکی و ایستگاه در نرده‌های چوبی بکار برد.

 

اجزاء تشکیل‌دهنده نرده‌های چوبی :

۱-نلبکی: یک قطعه چوب که به زمین یا پله اتصال داده‌شده و بر روی آن پایه قرار می‌گیرد.

۲-پایه: چوب خراطی یا منبت‌کاری شده که مابین نلبکی و دستانداز به‌صورت یک ستون عمودی قرار داده‌شده و در بیشتر مواقع در وسط هر پله قرار می‌گیرد.

۳-دستانداز: چوبی که با دست گرفته‌شده و از ایستگاه آغازشده و تا انتها ادامه پیدا می‌کند.

۴-ایستگاه: یک‌ پایه که از سایر پایه‌ها بزرگ‌تر بوده و در ابتدا یا انتهای هر کار قرارگرفته و کار از ایستگاه یا شاه پایه آغاز می‌شود.

مراحل لازم برای اجرای نرده چوبی

مرحله نصب کردن نرده: این مرحله برای جلوگیری از مشکلات بعدی مانند تکان خوردن کار بعد از نصب، بایستی به‌وسیله نجار متخصص انجام شود. در این مرحله ابتدا پیچ و چسباندن نلبکی به سنگ راه‌پله انجام می‌شود و سپس ایستگاه، پایه‌ها و دست‌انداز در جای خود نصب می‌شود.

مرحله رنگ کردن نرده: که توسط رنگ‌کار انجام می‌شود. در این مرحله ابتدا چوب با سمباته صاف شده و سپس به آن آستر می‌زنند و نوبت به پاشیدن سیلر و کیلر می‌رسد. در مرحله بعد بتونه‌کاری کرده و نیم پلی‌استر بر روی کار می‌آید که در هر رنگی که موردنظر شما باشد نرده رنگ می‌شود.

 

جنس نرده چوبی :

عمدتاً از چوبهای روسی و راش تهیه میشود.

مشخصات چوب روسی(نراد) :

سَبک وزن.رنگ زرد روشن. از درخت کاج و سرو و سوزنی برگها میباشد. مقاوم در برابر موریانه و حشرات به دلیل صمغی که دارد. و چون از روسیه وارد ایران می شود به این نام شناخته می شود.

مشخصات چوب راش :

بسیار محکم و مقاوم.رنگ کرم مایل به قرمز است. و از درخت راش که در جنگلهای شمال ایران است تهیه می شود. در برابر ضربات بسیارمقاوم است.به چوب جنگلی معروف است.برای استفاده نرده در محلهای تجاری کاربرد دارد.


انواع پایه

پایه ها را می توان از نظر نوع پایه ها به دو دسته تقسیم کرد : 

۱- پایه های خراطی شده

 ۲- پایه های منبت

پایه های خراطی:


پایه های خراطی به پایه هایی گفته می شود که با استفاده از دستگاههای خراطی یا توسط خراط شکل گرفته اند. نسبت به پایه های منبت ظاهری ساده دارند و در طرح های مختلف عرضه می شوند.

پایه های منبت:


پایه های منبت به آن دسته از پایه هایی گفته می شود که توسط دستگاه های سی ان سی تراشیده شده و دارای نقوشی ظریف تر از پایه های خراطی شده هستند.این نوع پایه ها معمولا از جنس راش تولید می شوند.

 

مراحل اجرای نرده چوبی :

۱..مرحله نصب نرده :توسط نجّار متخصص انجام میشود.در این مرحله اول نعلبکی به کفپله چسبیده و بعد استگاه و پایه ها ودر آخر دست اندازبه آن نصب می شود

۲..مراحل رنگ نرده: توسط رنگکار انجام می شود.در این مرحله اول چوب با سمباته صاف می شود و بعد آستر می زنند و سیلر و کیلر می پاشند و بتونه کاری کرده و نیم پلی استر روی کار می آید

نرده چوبی در صنعت ساختمان
4/4 از 13 رای