سنگ تراورتن جزء سنگ های آهکی می باشد واین نوع سنگ یکی از سنگ های پر مصرف در صنعت ساختمان سازی است. سنگ تراورتن از ته نشین شدن رسوبات آب داغ و یا سرد در غارها به وجود آمده و درصد بالایی از ترکیبات آن شامل: کلسیم، استالاکتیت و استاگمتیت می باشند. سنگ تراورتن بیشتر در رنگ های قرمز، لیمویی، زرد، قهوه ای، خاکستری، سیاه و سفید مشاهده می شوند و به صورت اتفاقی دارای رگه و یا بدون رگه می باشند. از عوامل تاثیر گزار بر روی شکل گیری رنگ و طرح سنگ های تراورتن ترکیبات موجود در آن همچون آهن، کلسیم و دیگر ناخالصی ها می باشد و هرچه عناصر محلول در آب این منابع کمتر باشد، رنگ سنگ روشنتر خواهد بود. مقاومت بالا، زیبایی این سنگ و صیقل پذیری عالی و دیگر مزایای سنگ تراورتن موجب شده تا استفاده از این سنگ در نماهای ساختمانی بسیار متداول شود. یکی از خواص خوب این سنگ عایق حرارتی و عایق صوتی بودن آن می باشد، که حفره های داخل سنگ این خاصیت را ایجاد نموده اند و یکی دیگر از مزایای حفره های موجود در سنگ تراورتن، افزایش استحکام سنگ نصب شده می باشد که با نفوذ سیمان به داخل این حفره ها چسبندگی سنگ به دیواره افزایش می یابد.تخلخل موجود در سنگ تراورتن به دلیل فضای اشغال شده توسط گازهای موجود در آبهای گرم منبع رسوب گزاری می باشد که مانع ایجاد یک توده سنگ فشرده می شوند.
مزایای سنگ تراورتن:
۱-سطح سنگ تراورتن خنک می ماند و بهترین گزینه برای استفاده در پاسیو ها و کناره های استخر در مناطق گرم سیر می باشد
۲-بیشتر رنگ های سنگ تراورتن مقرون به صرفه و ارزان قیمت می باشند..
۳-سنگ تراورتن دارای بافتی متخلخل بوده و به طور طبیعی در برابر لغزش مقاوم است.
۴-سنگ تراورتن دارای بافتی لوکس بوده و یک نمای منحصر به فرد را ایجاد می کند.
۵-رنگ سنگ های تراورتن ثابت بوده و کم رنگ نمی شوند.
۶-قیمت این سنگ در عین زیبایی بسیار مناسب می باشد.قیمت هر متر مربع آن از ۴۰ هزار تومن شروع می شود.
معایب سنگ تراورتن:
۱-عدم یکنواخت بودن رنگ و طرح یکی از معایب سنگ تراورتن است و همچنین مقاومت پایین آن در برابر سرما.
۲-در صورت خیس بودنسنگ تراورتن و رسیدن دمای محیط به دمای انجماد، این سنگ فوری خرد می شود و به همین سبب در زمان نگهداری طولانی مدت کوپ های تراورتن در هوای سرد حتماً آنها را می پوشانند.
۳-سنگ تراورتن جذب آب نسبتاً بالای آن میباشد.
در طراحی نمای ساختمان به سبک نمای رومی تمام و یا بخش اعظمی از نمای
ساختمان با سنگ تراورتن پوشش داده می شود.
کاربرد سنگ تراورتن:
این سنگ بیشتر به رنگ کرم، سفید، زرد، قرمز، لیمویی، پرتغالی، قهوه ای، گردویی، خاکستری و یا ترکیبی از آنها با توجه به حضور ترکیبات آهن، کلسیم و ناخالصیهای موجود در آن میباشد و ممکن است که این تغییر رنگ بصورت لایههای خیلی باریک منظم یا غیرمنظم باشد که در این صورت بافت مخصوص شبیه بافت چوبی به خود میگیرد که به این بافت شالی گفته میشود و دارای رگه نمیباشد. مقاومت سنگ تراورتن از سنگ مرمریت بیشتر بوده و به علت سوراخهای موجود در سنگ انقباض و انبساط را دفع میکند. از نظر برش جزء سن گهای نرم بر به حساب میآید و به علت زیبایی خاصی که دارد تقاضا و همچنین قیمت آن طی چند سال اخیر رشد چشمگیری داشته است. سنگهای تراورتن به دو صورت پرشده و پرنشده استفاده میشوند. اگر به صورت پر شده استفاده شوند در مکان هایی از ساختمان که آبریزش آن زیاد است استفاده میشوند و بطور کلی بهتر است در آشپزخانه، حمام، توالت و دستشویی استفاده نشوند. استفاده از سنگ تراورتن در مکانهای دیگر ساختمان مانعی ندارد. با این وجود تراورتن اغلب در نماهای روکار داخلی و بیرونی و همچنین برای سنگ فرش کردن مورد استفاده قرار میگیرد. سطح سنگهای تراورتن بصورت تیشه ایی، بوش همر و چرمی نیز پردازش و از آن استفاده میشود.