بتن سبک مخفف عبارتبه معنی بتن هوادار اتوکلاو شده می باشد و جهت ساخت دیوارهای بیرونی و داخلی بکار می روداز نظر ماهیت یک فرآورده بتن است که از پخت مخلوط سیمان، سیلیس یا ماسه سیلیس، آهک، پودر آلومینیوم و آب در فشار و دمای بالا حاصل می شود.
مزایا بتن سبک :
۱-کاهش بار وارده بر سازه و در نتیجه آن کاهش نیروی مؤثر زلزله و دیگر بارهای جانبی
۲-مقاوم سازی و گسترش سازه هایی همچون عرشه پل، برای افزایش ظرفیت ترافیکی، بدون آنکه تغییری در شالوده سازه ها به وجود آید
۳-افزایش ظرفیت بار زنده سازه ها
۴-افزایش سرعت اجرا
۵-عایق صوتی و عایق حرارتی بسیار مناسب برای استفاده در ساختمان هایی مانند بیمارستان ها و مدارس
۶-مقاومت مطلوب در برابر آتش سوزی
۷-امکان ساخت سازه های بلند مرتبه در نواحی متراکم
۸-ساخت قطعات پیش ساخته سبک بتنی به صورت سازه ای و غیر سازه ای
۹-سیستم های تهویه(سرمایشی وگرمایشی)ساختمان می شود
۱۰-به دلیل سبک وزن بودن آن ازلحاظ اقتصادی بسیارباارزش است
۱۱-ضریب انتقال حرارت دراین بتن هابسیارپایین است که این امرباعث صرفه جویی درهزینه
معایب :
۱-این بلوک ها به علت سطح خاصی که دارند با ملات ماسه سیمان گیرایی چندان خوبی ندارند و به همین علت حتما باید با چسب مخصوص کار شود و در اندودکاری با ملات ماسه سیمان باید دیوارها رابیتس کاری شوند.
۲-برای اجرای دیوار با بلوک های هیلکس باید وال پست جوش داده شود تا وال پست ها مانند یک قاب این دیوارها را محکم نگاه دارند.
انواع بتن سبک :
۱- بتن سبک غیرسازهای :
این نوع بتنها با جرم مخصوصی معادل ۸۰۰ کیلوگرم بر مترمکعب و کمتر، به عنوان تیغههای جداساز و عایقهای صوتی در کف بسیار مؤثر هستند. این نوع بتن میتواند در ترکیب با مواد دیگر در دیوار، کف و سیستمهای مختلف سقف مورد استفاده قرار گیرد. مزیت عمده آن، کاهش هزینههای لازم برای تهویهی گرمایی یا سرمایی فضاهای داخلی ساختمان و کاهش انتقال صوت بین طبقات و فضاهای ساختمان می باشد. بتنهای سبک غیرسازهای بر اساس ساختارداخلی میتوانند به دو گروه جداگانه تقسیمبندی شوند.
دسته اول بتنهای اسفنجی که در حین ساخت آنها با ایجاد کف، حبابهای هوا در خمیر سیمان یا در ملات سیمان - سنگدانه ایجاد می گردد. کف مورد نظر یا از طریق مواد کفزا در حین اختلاط تولید شده و یا به صورت کف آماده به مخلوط اضافه میشود. بتن اسفنجی میتواند جرم مخصوصی تا حدود ۲۴۰ کیلوگرم بر مترمکعب داشته باشد.
دسته دوم بتن با سنگدانه سبک یا به اختصار بتن سبکدانه است که با استفاده از پرلیت، ورمیکولیت منبسط شده و یا دیگر سبکدانه های طبیعی و مصنوعی ساخته میشوند. جرم مخصوص خشک این مخلوط بین ۲۴۰ تا ۹۶۰ کیلوگرم بر مترمکعب میباشد.
امروزه اضافه کردن ریزدانههایی با وزن معمولی، موجب افزایش وزن بتن و مقاومت آن می شود، لیکن به منظورحصول خواص عایقبندی حرارتی (ضریب انتقال حرارت پایین)، حداکثر جرم مخصوص به ۸۰۰ کیلوگرم در مترمکعب محدود میگردد.
۲- بتن سبک با مقاومت متوسط :
بتنهای سبک موجود در این طبقه عمدتا از نوع بتنهای سبکدانه و بتنهای با ساختار باز می باشند. به عبارت دیگر برای کاهش چگالی بتن از سنگدانه های سبک طبیعی یا مصنوعی استفاده شده است. سبکدانه های مورد استفاده در بتنهای سبک با مقاومت متوسط معمولا از یکی از روشهای آهکی شدن (تکلیس)، سنگدانهی کلینگر، محصولات منبسط شدهای نظیر روبارههای منبسط شده، خاکستر بادی، شیل و اسلیت یا سنگدانههای تولیدی از مصالح طبیعی مانند پوکه سنگهای آذرین و سنگهای آذرین متخلخل (توف) تولید میشوند..
کاربرد مواد افزودنی نظیر تسریع کنندهها و روانکنندهها میتواند در تغییر مقاومت بتنهای ساخته شده با سنگدانههای تولید شده از روشهای مذکور موثر باشد. کاربرد این بتنها معمولا در بلوکهای مجوف بتنی، کف سازیها و موارد مشابه است.
۳-بتن سبک سازه ای :
بتن های سبک سازه ای بتنهایی هستند که علی رغم دارا بودن چگالی کمتر از ۲۰۰۰ کیلوگرم بر مترمکعب، مقاومت فشاری بیش تری دارند. ساخت این بتنها صرفا با استفاده از سنگدانه های سبک و مقاوم امکان پذیر است. تمام بتنهای سبک سازه ای از خانواده بتن های سبکدانه می باشند که در آن برای کاهش وزن مخصوص بتن از سنگدانه های سبک استفاده شده است.
۱) شیل، رس و اسلیت منبسط شده در کورهی دوار
۲)سنگدانه هایی که از فرآیند های کلوخه ای شدن به دست می آیند
۳) سربارههای منبسط شده
۵) پوکههای صنعتی
۶) خاکستر بادی ته نشین شده
کاربرد بتن سبک :
۱شمشه و دیوارهایی که در آنجا تیر چوبی باید با میخ زدن ثابت شود.
۲ریختهگری فولاد سازهای برای محافظت از فولاد در برابر آتش و خوردگی و یا به عنوان پوششی برای مقاصد معماری
۳-عایق کاری حرارتی بام
۴-عایقکاری لولههای آب
۵-ساخت تیغهها و دیوار پانلها در سازههای اسکلت
۶-تثبیت آجر برای میخ زدن هنگام نازککاری، به ویژه در سازههای خانگی
۷-سکوی پلهای با دهانه عریض
۸-پر کردن دالهای کف و سقف
۹-دیوارهای عایق عمومی
۱۰-دوغاب کردن سطح دیوارهای بیرونی خانههای کوچک
۱۱-مورد استفاده در بتن مسلح