افزودنی زود گیر کننده بتن با نام شات کریت، سریع کننده زمان گیرایش سیمان است و به صورت پودر در بازار موجود می باشد. از این افزودنی زود گیر کننده بتن برای کسب مقاومت های زود یا گیرش سریع بتن و دوغاب استفاده می شود. این افزودنی زود گیر کننده بتن ، در بتن پاششی به روش خشک، با مصالح آماده پاشش مخلوط می شود و به محض افزودن آب در سر لوله بتن پاش با سیمان موجود واکنش داده و باعث گیرش سریع آن می شود .
مزایای استفاده از زود گیر کننده بتن :
۱- افزودنی زود گیر کننده بتن باعث جبران سرعت کاهنده هیدراتاسیون سیمان در دماهای پایین می گردد.
۲- افزودنی زود گیر کننده بتن باعث، کاهش عمل آوری بتن و دوره حفاظت مورد نیاز و اجازه دادن برای برداشتن زودتر قالب ها، دادن امکان به طرف قرارداد برای مطابق شدن با جداول ساخت و ساز مشخص شده را فراهم می کند.
۳- افزودنی تسریع کننده بتن باعث کاهش زمان توقف سازه (از این رو افت های بهره وری حداقل می گردد) می گردد و متوقف سازی برای تعمیرات و بازسازی و پیشرفت زمان هنگامی که سازه می تواند مورد استفاده قرار گیرد.
۴- کاهش فشار هیدرولیکی روی قالب ها با استفاده از افزودنی تسریع کننده بتن.
۵- بسته شدن مؤثرتر نقاط نشتی خطر زا در برابر فشار هیدرولیکی با استفاده از افزودنی زود گیر کننده بتن.
زود گیرکننده بتن به چهار دسته تقسیم می شوند :
۱-تسریع کنندهها (تندگیرکننده ها)
ماده افزودنی است که زمان گیرش و آغاز تغییر حالت مخلوط بتن از خمیری به جامد را کاهش میدهد . به عبارت دیگر، تسریعکنندهها (تندگیرکننده ها) آهنگ سفت شدن بتن و افت روانی (اسلامپ) آن را سرعت میبخشند.
۲-زودگیرکننده ها :
افزودنی زود گیر کننده بتن ، بتنپاشی (شاتکریت) نیز نامیده میشود که در حین پاشش یا پیش از پاشش به مخلوط افزوده میشود تا شتابی بسیار سریع در گیرش یا سختشدن مخلوط پاشیده شده پدید آورد محدوده زمانی عملکرد زود گیر کننده های بتن پاشی بسیار کوتاه تر از تسریع کننده های (تندگیرکنندههای) متعارف بتن است.
۳-آنی گیرکننده ها:
آنی گیر کنندهها نوعی زودگیرکننده هستند که زمان گیرش خمیر سیمان (سفت شدن) را به شدت کاهش میدهند (حدود ۶۰ ثانیه) و گیرش آنی پدید میآورند. آنی گیرها برای انسداد نشت آب (نشت بندی) یا پاشیدن بتن بر روی جدارههای مرطوب به کار میروند.
۴-زود سختکننده ها :
زودسخت کننده طبق تعریف ماده افزودنی است که, با یا بدون تاثیر بر روی زمان گیرش, روند کسب مقاومتهای کوتاه مدت بتن را شتاب میدهد. (تسریع میکند).
کاربرد زود گیر کننده بتن :
۱-نگه داری موقت یا دائمی در تونل ها و سازه های زیر زمینی
۲-تثبیت صخره ها در راه سازی و معادن
۳-تزریق دوغاب در زمین های ضعیف و سست
۴-تثبیت سطوح شیبدار
۵-دوغاب مصرفی در حفاری یا تزریق دوغاب سیمان و بتن کفی برای پرکردن پشت سازه های بتنی